Jet Lag Nedir? Jet Lag Nasıl Meydana Gelir?

Jet Lag Nedir? Jet Lag Nasıl Meydana Gelir?

Yakın bir zamana kadar Jet Lag insanlar arasında çok da fazla bilinen bir rahatsızlık değildi. Ancak hem insanların eskiye nazaran çok daha fazla uçakla seyahat yapmaları, hem de internet kullanımının hızla artması insanların karşılaştıkları bu durumun bir rahatsızlık olduğunu anlamalarına yetti. Günümüzde uçakla sık ve uzun yolculuk yapanlarda jet lag görülmekte.

Jet Lag rahatsızlığı tıpta geçici uyku bozukluğu anlamına geliyor. Bunun sebebi ise uçakla büyük saat farkı olan mesafeler arasında seyahat edip bulundukları ülkelerdeki saate uyum sağlayamamak. Bu duruma hazırlıklı olan pilotlar ve hostesler kendilerini yeni saat dilimlerinde normal yaşayışlarını sürdürmek için ayarlayabiliyorlar. Yani aslında Jet Lag olmamak için bir hesaplama yöntemi bulunmakta. Uçuş sırasında uyumayarak ya da birkaç saat uyuyarak varılan yerdeki saate uyum sağlamak mümkün. Ancak bunu gerçekleştiremeyenler için Jet Lag kaçınılmaz olabiliyor.

Jet Lag, saat dilimleri arasında yapılan yolculuklarda daha belirgin bir şekilde meyana geliyor. Kuzey’de Güney’e ya da tam tersi istikamete yapılan seyahatlerde ise görülmüyor. Bunun sebebi ise aynı saat dilimi içinde yolculuk yapılması.

Jet Lag’in Kişiler Üzerindeki Etkileri

Jet Lag olan kişi yolculuktan sonra 1-2 gün geçse bile kendisini yorgun hissediyor. Bu yorgunluk beraberinde halsizliği de getiriyor. Ayrıca gündüzleri devam eden uyku hali de bunun bir etkisi. Bir insanın uykusuz kaldığı zamanlarda yaşadığı tüm etkiler bu esnada görülmekte. Örneğin konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, bir şeyi hatırlayamama gibi. Yetişkin insanlar bu durumu kısa sürede atlatabiliyorlar. Ancak konuya çok vakıf olmayan çocuklarda ise Jet Lag kendisini daha fazla belli etmekte. Çocuklardaki huysuzluk, yaramazlık ya da iştahsızlık Jet Lag sonucunda meydana gelen durumlardan.

Jet Lag’den mümkün olduğunca az etkilenmek için yapılması gereken çeşitli şeyler var. Uzun bir yolculuk olacağı için bir gün öncesinde iyi bir uyku çekmek çok önemli. Bununla birlikte normal hayatlarında sporla uğraşanlar bu durumdan en az etkilenenler arasındadırlar. Yolculuktan önceki gece, yolculuk boyunca ve sonraki gece uyku kaçırıcı kafein tarzı maddeler almayın. Uzun bir uçuş olacağı için sık sık uçağın içinde tur atın. Sizinle birlikte bunu yapan başka insanlar da göreceğiniz için bu normal bir durumdur. Uçuş sırasında kullanacağınız giysi ve ayakkabılarınızın rahat olmasına özen gösterin. Gittiğiniz yerde günü uyanık olarak geçirin. Kesinlikle gündüz saati uyumayın ve oranın yaşantısına ayak uydurmaya çalışın. Bu sayede biyoloji saatinizi gittiğiniz yere adapte etmiş olursunuz.

 
Olumsuz İkon 0
Olumlu İkon 1
 

Yayınlanma Tarihi: 17.01.2019 / Toplam Okunma Sayısı: 683