Kış Hastalıklarına İyi Gelen Baharatlar

Kış Hastalıklarına İyi Gelen Baharatlar

Sadece baharat deyip geçmemek gerek. Baharatlar pek çok derde deva olabiliyorlar. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen bazı baharatlar vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken kolay kolay hasta olunmasını da engelliyor.

Çörek Otu

Çörek oyunun emzirme dönemindeki annelerin sürünü arttırdığı, iştah açtığı ve adet dönemini düzenleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle gribe karşı bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Yağının saç kıran ve siğil gibi cilt hastalıklarına faydası vardır.

Dalak Otu

Çok güzel bir kokuya sahip olan bu bitki Haziran-Eylül ayları arasında çiçek verir. Böbrek taşlarını eritici özelliği vardır. Vücuttaki şişliklerin inmesine yardımcı olur ve dalak tıkanıklığı olarak bilinen hastalığa da iyi gelir.

Havlıcan

Eski çağlardan beri baharat olmanın yanında ilaç olarak da kullanılan bu şifalı bitkinin, süs bitkisi olarak da kullanılır. Soğuk algınlığı, hazımsızlık, baş dönmesi gibi sorunlarda kullanılır. Bronşit hastalarının da kullandığı bir baharattır. Bu bitkinin kök kısımları çikolata yapımında kullanılır.

Karanfil

Karanfilin beş duyu organına birden iyi geldiği bilinmektedir. Beynin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Antiseptik özelliğe sahiptir ve kalp hastalıklarına da iyi gelmektedir. Soğuk havalarda ağzınızda tutarsanız ağızdan giren havayı temizleyerek bakterileri engeller.

Kedi Otu Kökü

Bitki isminden anlaşılacağı üzere kedilerin kokusunu çok sevdiği bir bitki olması sebebiyle bu ismi almıştır. Sakinleştirici, gevşetici hatta uyku getirme özelliği vardır. Stres kaynaklı kas spazmlarında kullanılabilir. Aynı zamanda uykusuzluk çekenlerin de kullanabileceği bir bitkidir.

Safran

Sarı rengini geçirmesi sebebiyle kozmetik sanayinde de kullanılmaktadır. Yöresel yemeklerde sıkça kullanılır. Soğuk havalarda kuruyan ciltlere iyi geldiği bilinmektedir. Birçok faydası bulunan bu bitki, mide sorunlarına iyi geldiği gibi iştah açıcı özelliğe de sahiptir.

 
Olumsuz İkon 0
Olumlu İkon 4
 

Yayınlanma Tarihi: 17.01.2019 / Toplam Okunma Sayısı: 581