Türkiye’de Özel Televizyonların Tarihi

Türkiye’de Özel Televizyonların Tarihi

Tek kanallı bir dünyaya alışkın olan Türk insanı özel televizyon kanallarının kurulmaya başlamasıyla çok sesli bir yayın anlayışıyla karşılaştı. Özel televizyonların aniden ve altyapısı hazırlanmadan ortaya çıkması beraberinde özgür bir yayıncılık anlayışının da ortaya çıkmasına sebep oldu. Star 1 kanalının 1990 yılında yayın hayatına başlamasıyla insanlar TRT’nin yanında daha amatör ve daha özgür bir yayıncılıkla tanıştılar. Bununla birlikte TRT’nin kalıplaşmış dilini kullanmayan televizyon spikerleri de insanlar tarafından oldukça sevildi.

TRT’de bulunan denetim özel televizyonların hiçbirisinde yoktu. Bu bakımdan izleyiciler daha önce görmedikleri özgür yayınlar izlemeye başladılar. Özellikle erotik diziler ve reality show adı altında gösterilen programlar insanların TRT’ye olan ilgilerinin yavaş yavaş özel televizyonlara kaymasına sebep oldu. 1990’lı yılların ortasına gelindiğinde ülkemizdeki özel televizyon sayısı da 5’e ulaştı. TRT’nin sahip olduğu reytinglerin yarısından fazlası özel televizyonların eline geçti. TRT’de de bu durum karşısında kayıtsız kalmayarak adeta bir gelenek haline dönüşmüş olan yılların denetimci yayıncılığını biraz da olsa özel televizyonların ayarına getirmek için çalışmalara başladı.

İnternetle birlikte doğal olarak televizyon yayınlarının izlenmesinde de büyük bir düşüş yaşanmaya başlandı. Bu durum televizyon kanallarının dağılan seyirci dikkatini yeniden televizyon üzerinde toplaması için bir şeyler yapma çabasına itti. Artık daha ilginç programlar yayınlanmaya başlanmıştı. İnsanların uyumamak için birbirleriyle yarıştığı yarışma programlarından aynı evde yaşayan 10 kişinin hayatını insanlara sunan programlar yayınlanmaya başlandı. Bu taktik bir süreliğine başarılı oldu. Ancak internetin artan gücünün önüne geçmek mümkün olmuyordu.

2000’li yılların ortalarına gelindiğinde ise televizyon yayınları önüne geçilemez kural tanımaz bir hale geldi. İsteyen kanal istediği şeyi sansürsüz bir şekilde yayınlıyordu. Hatta küfür bile alelen edilebiliyordu. Bu durum devleti harekete geçirerek RTÜK (Radyo televizyon Üst Kurulu) adında bir kurumun kurulmasına da sebep oldu. RTÜK kanalları yaptıkları yayınlarla ilgili olarak uyarıyordu. Bu yayınlara devam eden kanallara ise para ya da geçici kapatma cezaları veriliyordu.

Artık insanların televizyon yayınlarına olan güvenleri de tamamen bitmiş durumda. İnternetin televizyon yayınlarını mağlup ettiği herkes tarafından kabul edilmekte. Televizyon yayınlarını sadece belli bir kesim izlemekte. Çünkü insanlar artık kendilerine dayatılanı değil, kendi istedikleri bilgilere ulaşmak istiyorlar.

 
Olumsuz İkon 0
Olumlu İkon 1
 

Yayınlanma Tarihi: 19.01.2019 / Toplam Okunma Sayısı: 622